PDCL  
Home Praktisch Bereikbaarheid Contact
Individugericht:
- Kleuter/peuter
- Lager
- Secundair
- Directie en administratie
- Postgraduaat
- BanaBa
Teamgericht:
- Basis
- Secundair
- Op aanvraag
Nascholing... onze taak!
Prioritaire Nascholing
Links
Nieuwsbrief

Uitgebreid zoeken...

 
 
 
   

Hoogsensitief: Kinderen met extra antennetjes: hoogsensitieve kinderen in de klas

Doelgroep

Inhoud

Steeds meer en meer duikt de term hoogsensitief/hooggevoelig wel eens op. Ook het tijdschrift Klasse schreef er al enkele malen over.
Hooggevoeligheid is geen stoornis, maar wel een karaktereigenschap die we aantreffen bij 15-20% van de bevolking.

Het gaat om kinderen met een heel fijngevoelig zenuwstelsel. Hierdoor komen alle prikkels van buitenaf en ook van binnenin heel sterk binnen en worden ze vaak heel intens beleefd. Hooggevoelige kinderen worden vaak letterlijk overspoeld door de vele prikkels die op hen af komen. Dit resulteert soms in heel druk gedrag of op andere momenten gaan ze zich terugtrekken.

In deze vorming willen we stilstaan bij:

  • wat is hoogsensitiviteit? hoe herkennen we het?, hoe uit zich dat? wat is het niet?
  • vanwaar komt de term?
  • hoe gaan we ermee om?

Vanuit de algemene beschrijving van hoogsensitiviteit bij kinderen, willen we hierbij dieper ingaan op de praktijk. Wat zijn concrete tips en trucs om ermee om te gaan in de klas en op de speelplaats?

Er wordt gewerkt met een stuk theoretische achtergrond, videobeelden, concrete praktijktips en gelegenheid tot vragen en casusbespreking.

In deze vormingsdag wil ik vooral laten zien dat het niet de bedoeling is om het zoveelste etiket te geven aan kinderen, maar dat de erkenning en herkenning van die hooggevoeligheid toch wel iets heel belangrijk kan zijn. Kennis hierover helpt om vanuit een andere bril naar bepaald gedrag te kijken, waardoor we automatisch anders gaan reageren. Die kleine nuances kunnen voor een hooggevoelig kind een wereld van verschil maken en zullen het voor jou als leerkracht ook makkelijker maken om ermee om te gaan.

   
     
© 2007 - Website designed by Cedric De Herdt, created by Wouter Vandenbussche