PDCL  
Home Praktisch Bereikbaarheid Contact
Individugericht:
- Kleuter/peuter
- Lager
- Secundair
- Directie en administratie
- Postgraduaat
- BanaBa
Teamgericht:
- Basis
- Secundair
- Op aanvraag
Nascholing... onze taak!
Prioritaire Nascholing
Links
Nieuwsbrief

Uitgebreid zoeken...

 
 
 
   

Mindfulness op school

Doelgroep

Schoolteams uit basis- en secundair onderwijs

Inhoud

Mindfulness, of aandachtstraining, is een wetenschappelijk onderbouwde methode die mensen helpt om beter om te gaan met piekeren, stress, slapeloosheid, depressie, burnout… Door meer aandacht te geven aan het hier en nu, leren we ons beter bewust te worden van onze gedachten, emoties en lichaam.

1. Directie en leerkrachten
- Eindtermen, competenties, evaluaties, klassenmanagement, opvoeden, juridisering, onderwijsvernieuwing, groepsgrootte... er komt heel wat af op leerkrachten. Dagelijks voor de klas staan kan bijzonder energierovend zijn.
- Als leerkracht besef ik maar al te goed hoe veeleisend en stresserend een job in het onderwijs kan zijn. Naast lesgeven moeten we immers leerlingen leren samenleven, hen weerbaar maken, hen leren omgaan met stress…
- Mindfulness leert u hoe u uzelf kan blijven tijdens conflicten met leerlingen of collega’s. Hoe u tijdens periodes van stress toch rust kan blijven uitstralen. Hoe u kan vermijden om er helemaal onderdoor te gaan. Door meer aanwezig te zijn in het huidige moment, leert u o.a. vervelende piekergedachten te stoppen en opnieuw rustig (in) te slapen.
- Een school met een mindvolle directie en leerkrachten gaat makkelijker om met stress en straalt meer rust uit. Dit heeft uiteraard een positief effect op de leerlingen.

2. Leerlingen
- We zeggen wel 10 keer per dag tegen onze leerlingen dat ze moeten opletten, maar we leren hen niet hoe ze dat moeten doen.
- Mindfulness heeft niet alleen een gunstige invloed op de concentratie en de algemene (psychische) gezondheid, maar versterkt ook de persoonlijke (bijv. zelfvertrouwen) en sociale vaardigheden (bijv. omgaan met groepsdruk). In die zin vormt Mindfulness de ultieme preventie. Een leerling die zich goed voelt in zijn vel, is beter opgewassen tegen pesten, stress, depressie, drugs, eetstoornissen…
- Mindulness kadert perfect binnen de vakoverschrijdende eindtermen gezondheidseducatie en sociale vaardigheden.

Praktische gegevens

1 sessie van 3 uur
Dit onderwerp kan ook als interactieve lezing op een ouderavond gebracht worden
   
     
© 2007 - Website designed by Cedric De Herdt, created by Wouter Vandenbussche