PDCL  
Home Praktisch Bereikbaarheid Contact
Individugericht:
- Kleuter/peuter
- Lager
- Secundair
- Directie en administratie
- Postgraduaat
- BanaBa
Teamgericht:
- Basis
- Secundair
- Op aanvraag
Nascholing... onze taak!
Prioritaire Nascholing
Links
Nieuwsbrief

Uitgebreid zoeken...

 
 
 
   

Binnenklasdifferentiatie

Doelgroep

Schoolteams lager onderwijs

Inhoud

Praktisch aan het werk rond differentiŽren in je eigen klas

Als leerkracht wil je een leeríkrachtí zijn voor alle kinderen in je klas. Dat is niet altijd makkelijk, kinderen verschillen van elkaar in hun noden en interesses. De verschillen binnen ťťn klas kunnen opvallend groot zijn of verdoken aanwezig, maar ze zijn er wel. Daarom is differentiatie een must voor elke leerkracht.

In een eerste sessie vertrekken we vanuit wat je al doet rond differentiatie. Soms zijn we ons niet helemaal bewust hoeveel differentiatie we eigenlijk al inbouwen. Door je bewust te worden van wat je al goed aanpakt, kan je die aanpak nog meer gericht gaan inzetten.
We gaan ook op zoek naar de knelpunten die je ervaart bij het differentiŽren en de oplossingen die ervoor bestaan. Daarnaast bespreken we een aantal haalbare organisatievormen die je toelaten om praktisch te differentiŽren.

In een tweede sessie maken we het nog praktischer door met eigen leermaterialen te oefenen op het variŽren in de moeilijkheidsgraad van opdrachten. We doen dat op basis van zeven parameters die de cognitieve moeilijkheidsgraad van een taak of opdracht bepalen. Het bewust variŽren in deze parameters moet je de mogelijkheid bieden om in je eigen klas te gaan variŽren in de moeilijkheidsgraad van taken, opdrachten en leermaterialen.
Voor deze sessie is het belangrijk dat je zelf leermaterialen meebrengt die je in de loop van de volgende weken wilt inzetten in je eigen klas. Op die manier ben je direct ook een stukje differentiatie aan het uitwerken dat je in je eigen praktijk kan inzetten.

Praktische gegevens

1 of 2 sessies van 3 uur
   
     
© 2007 - Website designed by Cedric De Herdt, created by Wouter Vandenbussche