PDCL  
Home Praktisch Bereikbaarheid Contact
Individugericht:
- Kleuter/peuter
- Lager
- Secundair
- Directie en administratie
- Postgraduaat
- BanaBa
Teamgericht:
- Basis
- Secundair
- Op aanvraag
Nascholing... onze taak!
Prioritaire Nascholing
Links
Nieuwsbrief

Uitgebreid zoeken...

 
 
 
   

Moeilijke klassen, moeilijke leerlingen. Leerlingen boeiend maar vermoeiend!

Doelgroep

Schoolteams secundair onderwijs

Inhoud

Klashouden is een vak apart. Het vraagt een constante alertheid en een soepel inspelen op wat zich hier en nu in de klas voordoet. 'Moeilijk' leerlingengedrag is vaak onvoorspelbaar en overvalt je op het moment dat je dat het minst zou willen. Toch moet je er iets mee doen om verder te kunnen…

In deze cursus richten we onze blik op allerlei vormen van moeilijk gedrag die op school kunnen voorkomen. Zowel losstaande incidenten als het zich altijd weer herhalend lastig gedrag van altijd weer diezelfde leerling of klasgroep komt aan bod.

We onderzoeken welke interventies mogelijk zijn en verruimen je pakket van mogelijke reactiewijzen. We staan ook stil bij de vraag wat je nog méér kan doen als enkele veel voorkomende reacties, zoals grenzen stellen of straffen, niet helpen.

De cursus vertrekt vanuit een denkkader dat preventie van en omgaan met lastig gedrag integreert. De bedoeling is dat leerkrachten reflecteren over het eigen gedrag en nieuwe mogelijkheden zien in situaties die voorheen 'vast' leken te zitten. Daarbij wordt ook een beroep gedaan op de deskundigheid die in de groep aanwezig is: leerkrachten leren aan en van elkaar (intervisie).

Praktische gegevens

1 of meerdere sessies van 3 uur
   
     
© 2007 - Website designed by Cedric De Herdt, created by Wouter Vandenbussche